Neurofeedback

A neurofeedback működés elvéről, alkalmazási lehetőségeiről:

Életünk minden területén akkor növelhetjük a teljesítményünket, ha környezetünkből közvetlen visszajelzést kapunk. Visszajelzés (feedback) nélkül nincs viszonyítási alap, nincs tanulás, nincs változás. Minden tanulás a visszacsatoláson, visszajelzésen alapul, mely megerősíti a helyes válaszokat és kigyomlálja a helytelenül megtanult mintákat. Ez a visszacsatolás a feedback. Amikor a táncos tükör előtt tanulja kontrollálni és finomítani a gyakorolt mozdulatsor elemeit, a tánc finom mozdulatait a tükör, valamint az izmok-inak mozgás-feszülés érzékelő szenzorai közvetítik az agy számára. Ezt a visszajelzést használja a mozdulatsor felépítéséhez. A neurofeedback tehát egy speciális informatikai eszközökkel támogatott, hatékony tanulási segédeszköz. Az agy teljesítőképességének felfokozása, az alulműködő részek feltuningolása, a túlműködő területek elcsendesítése lehetővé teszi a működési zavarokból eredő számos tünet és panasz forradalmian újszerű, tanulásos természetű megszüntetését.

Altató nélkül válik pihentetőbbé az éjszakai pihenés. Nyugtató nélkül oldódik a szorongás, válik kezelhetőbbé a napi stressz-terhelés. Csökken a hiperaktivitás és javul a figyelemhiány. Eltűnik a fülzúgás és szűnik az egyensúlyzavar. A neurofeedback tréning tehát gyógyszerek nélkül, az agyhullámok befolyásolásával hat.

A neurofeedback lehetősége túlmutat a panaszok kezelésén. Az agy működésének optimalizálása, az elektromos agytérkép harmonizálása egészséges emberben is lehetőséget biztosít a szellemi kapacitás maximális kihasználására, és a testi-szellemi teljesítőképesség kitolására. Ezért a neurofeedback egyre nagyobb szerepet játszik az élsportolók felkészítésében éppúgy, mint a teljes koncentrációt igénylő előadóművészek csúcsteljesítményre hangolásában.

Szeretettel várom elsősorban a felnőtteket, akik akarnak és hajlandóak is tenni a pihentetőbb, regenerálóbb alvásukért, a jobb életminőségükért, a kevesebb stresszért, a jobb kognitív képességükért, a nagyobb hatékonyságukért, a nyugodtabb életükért. (A legmélyebb tisztelettel azokat, akik még panasz nélkül, a későbbi gondokat megelőzendő tesznek az egészségükért.) Gyerekeket 6-8 éves kortól, akár 100 éves korig. (Az eddigi, egyik legtündéribb, s egyben korban rangidős ügyfelem 78 évesen kezdte a tréninget.)

A legkedvesebb korú legkedvesebb ügyfelem

Eredeti végzettségem programozó matematikus, ezt a munkát cseréltem le harmadik fiam születése után 2006-ban a GEKKO Biatorbágy Képességfejlesztő Játszóház vezetésére. Rengeteget tanultam az elmúlt 13 év alatt. Érdeklődésem még tovább fordult a kisebb fiaim kamaszkorba lépésével, s közben oly meggyőző eredményekről számoltak be kollégák a neurofeedbackkel kapcsolatban, hogy végül magam is visszaültem az “iskolapadba”, s neurofeedback trénerré váltam a NeuroSol Frequency Band alapképzésén. Ismertebb nevén: Amplitudó tréning. Munkaeszközöm: NeXus-10.

Tréning közben

Árak:

Felmérés díja: 20.000 Ft (két alkalom)
1. előzetes tünet megbeszélés és felmérés
2. eredmény megbeszélése, próba-tréning

Írásos kiértékelés: 20.000 Ft

Tréning díja: 10.000 Ft / alkalom (csomagban kedvezőbb)
10 alkalmas csomag: 94.000 Ft
20 alkalmas csomag: 180.000 Ft
40 alkalmas csomag: 340.000 Ft
60 alkalmas csomag: 492.000 Ft

Gyakori tünetek, amin neurofeedbackkel segíteni lehet

Hívjon: +36-30/261-7276

Gyakori kérdések

Hány éves kortól alkalmazható a neurofeedback-tréning?

A neurofeedback kb. 4 éves kortól alkalmazható, amikor a gyermek már végig tud nézni egy rövid mesefilmet. A páciensnek meg kell tűrnie a szenzorokat a fején (krémmel kerül fel a fejére, nem szorít, nem fáj). Ennél fiatalabbaknál elméletileg alkalmazható ugyan, de nagyon nehéz kivitelezni.  Aránylag nyugodtan szükséges ülnie egy kényelmes fotelben, egyedül, 30 percig. Kisebb mocorgás nem probléma (arra is van a tréning hogy ezt megszüntessük) azonban nagyobb mozgások csökkentik a mért adatok tisztaságát, ezzel rontva a tréning minőségét. Felső korhatár nincs.

Milyen gyakori tréning a megfelelő?

A páciens állapotától és problémájának típusától függ, hogy heti hány alkalmat javasolunk. Általában a heti rendszeresség a minimum feltétele a hatékonyságnak. Legoptimálisabb a heti kettő-három alkalom.

Mennyi ideig – hány alkalommal – szükséges kezelésre jönni?

Az alkalmak száma a problémától függ, általában 40 alkalom (20-60 alkalom között, súlyosabb esetben szükséges lehet 60 alkalomnál több kezelés is), de leggyakrabban már az első 10 alkalom során látszanak eredmények. Átlagosan 4-5 hónap elegendő szokott lenni, de előfordul, hogy valaki 7 alkalom után elhagyja a tüneteit, más hosszú hónapok kemény munkája után elégedett csak az eredménnyel.

Neurofeedback-tréninget 16 éves nagyfiúnál is alkalmaznak?

Kifejezetten kedvez az, ha a páciens, nem óvodáskorú. Minél tudatosabban vesz részt a tréningeken, annál gyorsabb tud lenni a fejlődés. Hiszen érti miért van itt, tudja mit kell tennie és akaratlagosan tréningezheti magát. Kisebbeknél is hatékony, de a tudatosság a tréningben nagy előny.

Lehet-e más terápiát is csinálni, míg neurofeedbackre jár?

Igen, lehet, sőt a neurofeedback tréning a többi párhuzamos terápia hatását is felgyorsítja, felerősíti.

Hogy zajlik a neurofeedback tréning?

30 – 40 percet vesz igénybe maga a tréning, kortól és állapottól függően. Így összesen az érzékelők fel és levételével együtt 40 – 50 percet igényel egy alkalom.

Hangulatos várótermünkben a hozzátartozók nyugodtan várakozhatnak. WiFi is van.

Epilepsziás beteg részt vehet-e neurofeedback terápián?

Elvileg a neurofeedbacket az epilepszia és az epilepsziás tünetek ellen (is) fejlesztették ki. Jó hatással van a betegségre, de önmagában nem képes megakadályozni az epilepsziát. A gyógyszert nem szabad abbahagyni mellette. Mivel az epilepszia súlyos betegség, csak a kezelőorvos tudtával és írásos engedélyével foglalkozhatunk epilepsziás beteggel.

Tájékoztatás a kompetenciákról:

Neurofeedback tréninget csak az arra kiképzett szakember végezhet ,
megfelelő egészségügyi ismeretekkel.

Bármilyen a tréning kapcsán felmerülő kérdésre szívesen válaszolok e-mailben vagy telefonon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük